4f93ba3be4e3af25a632f04e9b0c7b78Винен туризъм

 

      На територията  на община Свиленград са засадени над 14 000 дка лозя, повечето от които с винени сортове и по- малко десертни. Изключително благоприятните почвено-климатични условия обуславят изграждането на пълен лозаро-винарски кръг от отглеждане на качествено грозде и производството на вино. Младите лозови насаждения се разрастват и променят пейзажа на община Свиленград.

Katarzyna Estate

       През 2007 г. бе открита Винарска изба Катаржина Естейт, която е разположена на площ от 24 248 кв.м. Избата се намира в близост до българо-гръцката граница и с. Мезек, в близост до гр. Свиленград. Днес Катаржина Естейт притежава 5 500 дка собствени лозови масиви.  За кратко време винарната се превърна в най- успешният винен бранд в България и предпочитано място за посещение от туристи и гости на общината.

Имението


 

object_image_13

      Katarzyna Estate се намира в един от най-благодатните райони за отглеждане на лозя в България и Европа.

      Избата е позиционирана в най-южната част на България, на 2 км от с. Мезек и на около 7 км от Свиленград, в подножието на Източните Родопи. Местността е хълмиста, много живописна и все още прелестно дива. По хълмовете и в деретата растат типичните за района пирамидални тополи, нискорасъл дъб и габър, а долината на р. Марица е обрасла с гъсти върбови гори.

      Земята е песъклива, камениста и бедна, поради което основните земеделски култури в района са сусам, тютюн, памук, бадеми, праскови, кайсии и грозде. В различните части на имението почвите са лесивирани канелени горски (Chromic luvisol), излужени канелени горски (Eutric cambisol) и рендзини (Rendzina).

page_image_4Katarzyna Estate притежава 5500 дка собствени лозови масиви в един от най- добрите за отглеждане на лозя райони на България.

     Подбраните сортове Мерло, Каберне совиньон, Сира, Каберне фран, Малбек, Темпранийо,Карменер, Мавруд, Шардоне, Совиньон блан, Семийон, Вионие, Пино Гри, Мускат отонел и Траминер са съобразени с климатичните особености на региона и вида на почвите                                     object_image_18

 

      Дегустации и посещения

      Разположена само на няколко часа път от космополитния Истанбул и от слънчевите плажове на Гърция, Katarzyna Estate успешно съчетава насладата от разходките в лозята, дегустирането на забалежителни вина, както и посещението на многобройните културни паметници, с които регионът е известен.

object_image_17

      Впечатляващият ресторант на Katarzyna Estate, подходящ за провеждането на събития от различно естество, очаква всички гости на имението. На много места в избата стенописи изобразяват срещата на Дионисиевите и Елевзинските мистерии с тракийските им корени.
Katarzyna Estate е реален мост между виното и изкуството, вдъхновение за всеки, който е усетил уханието на лозовите масиви и е отпил от винените еликсири на избата.

object_image_21object_image_20object_image_14

 Винарна Мезек


 

      Философията на винарната е да предлага дегустация на вино, като туристическа атракция и  да произвежда екологично чисто вино, по технология максимално близка до „домашната“.
      Ферментатори са с „потопена шапка“ – стара технология, практикувана от хилядолетия..
      Всички производствени процеси в избата се извършват ръчно.
      Избата разполага с помещение за дегустация, където се предлагат групови и индивидуални дегустации, за ценителите на виното. Клиентите са основно от туристическия поток, преминаващ през с. Мезек.
 
 
              IMG_8179-2037525891       vinarna_mezek

        Дегустации

           Гостите се посрещат  целогодишно, през цялата седмица, включително събота и неделя.
           Работното време е от 9:30 до 20:00 ч.
           Дегустацията включва кратка беседа за историческите паметници край село Мезек (средновековна крепост и тракийска гробница), малко история на виното и избата  и дегустация на 5 вина с домашно приготвени мезета. Цената на тази дегустация е 5 лв.
           При групи по-големи от 10 човека е желателно да има предварителна заявка.
 
            20150806183259_22764       55455076