Спортен и хоби туризъм

 

    В последните години спортният туризъм се развива като един от най- динамичните сектори на туристическата индустрия. Спортът не е вече атрактивна добавка към почивката, а се превръща и в цел на пътуванията.

    Наличната спортна материална база, с която разполага община Свиленград, дава възможности за развитие на различни видове спортен туризъм. Добрата спортна база е комбинирана с подходящи природно-климатични дадености.

  Многофункционална спортна зала със разгъната застроена площ 4 200 кв. м и размер на игралното поле – 1 222 кв.м. Разполага с 1 050 седящи места, включително и места, достъпни за инвалиди. Обзаведени са медицински и рехабилитационни кабинети, сауна, помещения за треньорска, съдийска, методическа и административна дейност, шест съблекални – 4 от тях отборни и две самостоятелни за треньорите, гишета за билети, кабинки за журналисти и коментатори с интернет връзка. Обектът е оборудван със система за видеоохрана, разполага с озвучителна система, с асансьор и със собствен паркинг.
Освен централната голяма зала са обособени още три по-малки зали – за фитнес, за танци и за тихи игри.

  Голямата площ и височината на централната зала от 13 м позволяват приложението на почти всички видове спорт – волейбол, баскетбол, хандбал, художествена и спортна гимнастика, тенис, борба, бокс, кикбокс, джудо, карате, аеробика и други. Новото модерно съоръжение е единствено по мащабите си както в областта, така и в съседните райони на Гърция и Турция и дава възможност Свиленград да бъде домакин на спортни срещи и състезания на национално и международно ниво.

 Градският стадион в Свиленград разполага с една от най- добрите колоездачни писти в България и тревната настилка е в перфектно състояние.

Помощни стадиони с естествена тревна настилка в отлично състояние.

Спортни площадки с изкуствена настилка – четири на брой

            005    007

Sportna-zala7

 

Тенис кортове

020  019

 

  Екопътека -От село Мезек до връх Шейновец е изградена и маркирана екопътека за природолюбителите, която преминава през най- източните части на Родопите. Тази екопътека е добра предпоставка за развитие на пешеходен туризъм.

  Велосипедни походи – редовно се провеждат и велосипедни походи до различни точки на общината, а също и на по- далечни разстояния. За Деня на Европа всяка година оттук тръгва колоездачна колона, която влиза в Република Гърция, продължава през Република Турция и финишира в гр. Свиленград.

   Като регион с красива и до голяма степен съхранена природа, община Свиленград предоставя разнообразни възможности за практикуване и на други форми на спортен и хоби туризъм.

   Предимства:

• възможности за практикуване на различни видове спорт;
• благоприятното географско положение на региона- близостта до Гърция и Турция, създава възможност за организиране на международни спортни прояви;
• добра спортна база и подходящи природно-климатични дадености.