Фолклорен туризъм

     В  исторически музей- Свиленград и в селата Капитан Андреево, Сива река и Мустрак могат да се разгледат богато подредени етнографски изложби. Читалищните самодейни колективи в селата ревностно пазят и разпространяват фолклорното богатство на предците ни. На различни празници се представят обичаи, характерни за нашия край. Село Райкова могила предлага и демонстрация на единствения в България обичай, свързан с пчеларите- Прокопи-пчелар.

 Международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници”

    Международния фолклорен фестивал „Песни и танци без граници” се провежда ежегодно в началото на месец юни в слънчевия Свиленград. Тези земи са приютявали древни цивилизации. Тук се усеща духа на древна Тракия и могъществото на някогашна България.Свиленград е разположен на три граници. Едва ли има по-подходящо място за провеждането на фестивал и за разширяване на сътрудничеството в областта на културата и разпространението на фолклора.В днешния динамичен век любителското творчество играе ключова роля като опора на нашата национална и културна идентичност и е мост към другите нации и страни в Европа и света.

     На всички гости на Свиленград, участници във фестивала, се предлагат екскурзии до интересни обекти и места, характерни за територията на община Свиленград, както и еднодневни екскурзии до Одрин ( Република Турция), Орестиада и Александруполи (Република Гърция).

За повече информация може да посетите сайта на  международния фолклорен фестивал „Песни и танци без граници”

http://www.festival-svilengrad.info/index.php?cat=reglament

      Много гости привличат ежегодните събори и панаири по селата. В с. Щит празника на селото се чества с традиционни борби,  в с. Момково на Сирни заговезни се прескачат огньове и др.