Тракийска куполна гробница

      Тракийска куполна гробница  (ІV-ІІІ в. пр. Хр.) се намира в покрайнините на едноименното село Мезек  в община Свиленград, в могилата Малтепе. Село Мезек е разположено на около 13 км. югозападно от Свиленград. В насипа на могилата през 1902 г. селянин открил бронзова скулптура на глиган в естествен ръст с тегло 177 кг.Находката днес се намира в археологическия музей в Истанбул – Турция, тъй  като през 1902 г. този район все още се намирал в границите на Турция.

   archeology_museum13_gligan ot Mezek-127fd0d8bb     Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931 г. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. Проучена е от проф. Богдан Филов – виден български археолог и политик, министър-председател на България в две правителства в периода 1940 г. – 1943 г. Обявена е за паметник на културата в бр. 67 на Държавен вестник от 1968 г. Гробницата е покрита с внушителен могилен насип с височина 14-15 м и диаметър при основата 90 м. Изградена е от дялани каменни блокове, свързани на места с желeзни скоби. В гробницата се влиза през дълъг повече от 20 м коридор (дромос). Следват две правоъгълни преддверия, а след тях – кръгла погребална камера с кошеровиден купол.

images

В дъното е поставено каменно ложе, изсечено от бял риолитов туф(вид камък).Вляво и в дясно има две плитки каменни урни, които се затваряли с каменни плочи.Общата дължина на съоръжението е около 30 м.

52621906

      В гробницата са открити голям брой предмети от злато, бронз, желязо, стъкло и керамика, които са изложени в музеите в София и Хасково.Сред тях има златни накити, обеци, нагръдник от желязо, сребърни, златни, бронзови и глинени съдове, бронзов канделабър (голям трикрак свещник с лампи), висок 134 см, украсен с голяма статуетка на танцуващ сатир.

      Предполага се, че гробницата е използвана като храм към Хероон – място, където се почитал култът към божествения покойник чрез определени религиозни ритуали. Използвана е многократно и най-вероятно е служила за фамилна гробница на тракийски аристократ. Открити са следи от четири до шест погребения. Самата гробница е великолепно архитектурно творение.

Работно време:

Летен сезон:                          Зимен сезон:

от 09:30 до 18:00                 от 10:00 до 17:00

Работното време е ориентировъчно и зависи от месеца и растежа на деня спрямо сезоните.

Входни такси:

Некомбинирани билети                                           

ВЪЗРАСТНИ                                                                                             5 лв.

УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ                                                                    3 лв.

ПЕНСИОНЕРИ                                                                                        3 лв.

Комбинирани билети гробница и крепост            

ВЪЗРАСТНИ                                                                                               8 лв.

УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ                                                                      5  лв.

ПЕНСИОНЕРИ                                                                                          5   лв.

Контакти:

Тел. 0889 004 016

Email:office@visitsvilengrad.com

Facebook страница: Туристически информационен център-с.Мезек