Хандбален клуб„Свиленград-ПУ П.Хилендарски”- гр.Свиленград

 

НАИМЕНОВАНИЕ: Сдружение Хандбален клуб„Свиленград-ПУ П.Хилендарски”- гр.Свиленград

ВИД  ДЕЙНОСТ: подготовка на състезатели /деца, жени и мъже/ по ръгби

ДАТА НА СЪЗДАВАНЕ: м.юли 2014 г.

ИСТОРИЯ:

     Сдружение Хандбален клуб„Свиленград-ПУ П.Хилендарски”- гр.Свиленград е създадено през месец юли 2014 година   по идея на кмета на община Свиленград инж.Георги Манолов и  проф. д.п.н. Веселин Маргаритов, Функционален декан на ПУ”П.Хилендарски”-гр.Пловдив и още 6 ентусиаста,като сред тях са Николай Колев и Никола Динков бивши състезатели по хандбал и радатели за този спорт.

Основната цел  на новосформирания клуб е да  развива  и утвърждава  спорта хандбал сред  гражданското общество, да подпомага  утвърждаването на здравословен начин живот сред подрастващите. За времето от своето създаване  хандбален клуб ”Свиленград”  успя да натрупа значителен опит и капацитет в работата си  чрез създаване на  един добър отбор –жени и 4 отбора деца.

Старши треньор на отбора   жени е Павел Дженев,един от най-успелите треньори в България. Неговата треньорска кариера започва  веднага след като бившия гард на националния отбор завършва ВИФ през 1979 година.След като натрупва солиден стаж заминава да работи в Португалия където води именити отбори за тези 8 години печели една титла и  три национални купи.От 1996 година е треньор на „Агротел”,като спечелва три шампионски титли  и две национални купи с този отбор.

През 2004 година, като треньор на националния отбор на Ангола  участва на световни първенства  в Италия и Хърватия но, най-голямото постижение е участието  на Олимпийските игри  в Гърция, като водения от него отбор   се класира на 9 място, побеждавайки в оспорван мач  домакините- отбора на Гърция и много други държави, последват участия в световни първенства , както и в шампионати на Африка, където водения от Дженев отбор се представя отлично.

Павел Дженев е треньор, който винаги си поставя високи цели и ги постига с много труд и упоритост.

През сезон  2014/2015, младият отбор се класира на 4 място в шампионата  и на 4 място в „Къпа България“, на 5 място в първенството по плажен хандбал.

А сега отборът спечели второ място на „Купа България” и е водач във временното класиране на шампионата.

Наши състезателки са отличени за голмайстор  Стефка Агова, за най-добър вратар-Гергана Александрова.

Треньор на децата от м.септеври 2015 година е Мария Перчемлиева ,която е бивша състезателка по спортна гимнастика, завършила НСА „Васил Левски“ през 2013г. със специалност: Учител по вид спорт, следдипломна квалификация и курсове: Магистратура- Треньорски факултет – спортен мениджър; Покрила 1 ниво треньор по хандбал

ВЪЗРАСТОВИ   ГРУПИ :

През месец септември съвместно с ръководството на клуба бяха сформирани 4 групи деца:

10 години-момчета -14деца;

10 години момичета-16 деца;

11 години момичета-14 деца

12 години момичета-13 състезателки.

От януари месец са сформирани две групи деца -9 години, момчета и момичета ,които се подготвят за участие в сезон 2016/2017.

Така общия брой на децата които практикуват този спорт е вече 85.

ПОСТИЖЕНИЯ  /УСПЕХИ/:

През  есенния и пролетния  полусезон децата се представиха добре въпреки малкото време през което тренираха:

      Момичета 10 години -3 място

      Момчета 10 години–2 място

      Момичета 11 години–4 място

      Момичета 12 години-4 място

Ръководството на клуба изказва своята благодарност  на кмета на община Свиленград инж.Г.Манолов , на всички ветерани от клуб”Левкион” , които неотлъчно следват отбора и го подкрепят безрезервно, на всички фенове които заобичаха този спорт.