Снимка на старата баня-днес

                Арт галерия

         (Старата турска баня)

 Турската баня е елемент от някогашен цялостен комплекс от кервансарай, джамия, чаршия и хамам, изградени заедно със стария мост на река Марица в началото на XVI век.
Кервансарай – е голяма обществена сграда в градовете, на пътищата или извън населените места, която служи като място за хранене и преспиване на пътници и търговски кервани. Обикновено има квадратен вътрешен двор с места, където пристигналите могат да оставят конете, слугите и стоката си. В кервансараите има фурацза животните и магазинчета, където пътниците и търговците могат да си закупят провизии за пътуването, както и да предлагат стоката си. Понякога в кервансараите има и бани.

      Турската баня е обслужвала махалата от предмостието и отсядащите в кервансарая пътници. Като инициатор за строежа на целия комплекс историческите извори сочат Мустафа Паша – везир на Селим и Сюлейман.Целият ансамбъл от сгради е бил с оловни покрития. През 1913 г. по време на Междусъюзническата война Свиленград е опожарен , а комплексът – унищожен. През 1934 г. върху основите на хамама, банята е издигната в първоначалния й вид и функционира като градска баня до 70-те години на 20-ти век.От 1982г. е обявена за паметник на културата с местно значение.

    turska-banya

      По време на ремонт на старата турска баня в центъра на Свиленград се разкрива напълно запазена византийска отоплителна система. След премахването на резервоара и почистване на хумус и пепел от огнището работниците се натъкнали на автентична хипокаустна система, изградена от старинни тухли, характерни за сгради от византийския период. Тази система е служила за отопление на банята и е провеждала топлината и дима от огнището към залите – съблекалня и къпалня.
Старинната отоплителна система представлява серия от засводени тухлени тунели под нивото на пода и димоотводи във външните стени на сградата.Те са оформени в основата си със скрити арки и излизат по периферията на купола.

                      062  059

           За контакти:

           0885314678